В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какво се договориха управляващите в Германия

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 12.01.2018

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Главните преговарящи от страна на Консерваторите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц са изготвили защитим пред съпартийци и гласоподаватели общ проект за коалиционно споразумение. Едва след 24-часови преговори се стигна до пробив, а вече имаме и конкретика за договорките. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването "В развитие" с водещ Йордан Кирилов.

"Едно нещо е ясно със сигурност – страните по преговорите вече са съгласни да управляват заедно и да създадат широка коалиция. Това е последният, шести от тур от преговорите до момента, които завършиха с крайно споразумение, което е разписано на документ от 28 страници", поясни още Попов. 

„Както се посочва в преамбюла, страните се стремят към "нов европейски възход". Трите партии също искат да засилят социалното сближаване в страната и да преодолеят произтичащите от това разделения“.

Главният редактор посочи, че договорките по отношение на бежанците включват имиграцията вече да не надвишава 180 000 до 220 000 души годишно.

„Процедурите за предоставяне на убежище в бъдеще ще се извършват в централните приемни центрове, центровете за вземане на решения и центровете за връщане“.

Той информира още, че що се отнася до данъчната политика, лидерите на партиите не планират увеличения на данъците.

„За разлика от първоначалните искания на социалдемократите, данъчната ставка за най-богатите няма да се повишава“.

"По отношение на бюджета надбавката за солидарност (специалният данък за изравняване на стандарта в бившата Източна Германия към този в Западна) трябва постепенно да бъде намалена с 10 милиарда евро до 2021", обясни Попов.


 

Последни новини
Още от В развитие