В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какво е бъдещето на Чехия след президентските избори

Д-р Милош Грегор във В развитие, 12.01.2018

Мандатът на президента Милош Земан бе противоречив, доста активен, отколкото би следвало да бъде чешки президент. Той е първият чешки президент, избран директно и се опитваше да задоволи доста желанията, което понякога предизвикваше противоречия. Това каза д-р Милош Грегор от Международен институт за политически науки към Масариков университет в Бърно, Чехия, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

Основното разделение на обществото в Чехия преди предстоящите избори за президент се движи по линията - дали избирателите са доволни от сегашния президент или искат промяна, обясни събеседникът. Има осем съперници срещу Земан и вотът ще покаже дали хората са доволни от работата му - дали чешкият президент трябва да бъде толкова политически ангажиран и да адресира вътрешно политическите проблеми или функцията му да си остане представителна". 

"Главният съперник на Милош Земан е Иржи Драгош. Неговото послание е, че няма да разделя обществото спрямо това дали искат да са по-свързани с Китай, с Русия, с ЕС или със САЩ. Това са неговите послания". 

Разделителната линия между избирателите, подкрепящи Милош Земан и тези, които стоят зад Иржи Драгош, е провинция - градове, а също и социален статус, каза още д-р Грегор. "Хората с по-ниско образование, които не са доволни от сегашната ситуация ще подкрепят Земан, който има антиестаблишмънт реторика. А за Драгош ще гласуват добре образовани хора, които искат да защитят либералната демокрация в Чешката република".

Подкрепата към Земан е около 40%, което е голяма преднина, а към Драгош - около 15-20%, показват социологическите проучвания, сподели гостът. "Има и възможност Земан да бъде избран още на първия кръг, но ако активността е висока вероятно ще има и втори тур". 

Как политическата криза в Чехия ще повлияе върху резултатите на президентските избори? 

Последни новини
Още от В развитие