В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Бразилия – бляскаво икономическо настояще, мъгляво политическо бъдеще

Владимир Сиркаров във В развитие, 11.01.2018

Икономическото представяне на Бразилия в последно време е много добро, като се дължи както на добрите резултати в макроикономически план, така и от представянето на пазарите. Основният борсов индекс в страна се покачи до рекордни нива, бразилският реал скача спрямо долара.

Това коментира в студиото на „В развитие" с водещ Делян Петришки финансовият анализатор и журналист от Bloomberg TV Bulgaria и Bulgaria ON AIR Владимир Сиркаров

Пазарът на ДЦК също се развива доста позитивно, а само през първата седмица от новата 2018 на борсата в Бразилия са влезли $80 млн. чужд капитал. 

Именно на добрите икономически фактори се дължи и относителната политическа стабилност, която със сигурност е по-висока в сравнение с близкото минало, посочи Сиркаров.

На фона на позитивния икономически тренд обаче идва и голямата въпросителна – всеобщите избори през октомври, на които ще бъде избран и нов президент.

„Огромните корупционни скандали, свързани с политически лидери от най-висок калибър и редица компании все още тлеят и тепърва ще има дела, които ще предопределят изхода от тях“, добави гостът в студиото. 

„Според много политолози и историци предстоящите избори ще са най-непредвидимите в историята на Бразилия. По никакъв начин все още не може да се предположи дори кои ще са кандидатите, а камо ли кой ще е следващият президент“

Несигурността в политически план, смята анализаторът, неминуемо би довела и до негативен ефект върху икономиката.

Отделно от това, друга огромна „тиктакаща бомба“ е и нереформираната пенсионна система, чийто евентуален срив би могъл да има катастрофални последствия. Всеки опит за реформа обаче бива посрещан от масови протести сред бразилското общество.

Последни новини
Още от В развитие