В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Китай ще стане един от световните лидери в зелените технологии

Мариана Трифонова, старши анализатор в Институт за икономическа политика, В развитие, 10.01.2018

Това, което събра Макрон и Си Дзинпин е политиката на Тръмп. И двете страни по-скоро се разграничават от неговите действия по отношение на климата и екологията. Това коментира старши анализаторът в Института за икономическа политика Мариана Трифонова в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Климатичните проблеми и въобще екологичните проблеми в Китай винаги са били чувствителна тема, по която Пекин често е отнасял доста критики от страна на международната общност. Беше интересно да следим как човек като Макрон, който активно акцентира върху това, ще подходи към темата“, обясни тя. 

"За мен обаче е важно да споменем, че макар да не е толкова ясно афиширано в западните медии, през последната една година особено много Си Дзинпин акцентира многократно при свои официални речи, насочени по-скоро към собственото население, върху нуждата от промяна в страната“.

Трифонова обясни, че именно затова той е започнал активна политика за трансформация на китайската икономика с цел повече зелена енергия и повече чисти производства.

„Докато преди няколко години мои колеги и китайски експерти споменаваха нещо много странно – че всъщност чистият въздух е лукс, който китайското население и китайската държава не са могли да си позволят, тъй като тогава икономическото развитие и изкореняването на бедността е било много по-важно“.

По думите ѝ сега вече ориентиралата се добре, придобила някакъв по-ясен облик средна класа в Китай има ясни изисквания ситуацията да се промени, особено в големите градове, които са най-сериозно засегнати от замърсяванията.

„Така че Си Дзинпин отговори тогава на исканията на самото обществено мнение в Китай и започна някои важни мерки в тази посока. Другото интересно е, че сега китайците трансформирайки посоката си, и обръщайки погледа си към този проблем, виждат и възможност, освен проблем“.

Анализаторът посочи, че те искат да го превърнат и в едно бизнес начинание.

„Очаквам през следващите години Китай да се превърне в един от световните лидери по отношение на иновации и зелени технологии. Дори и в момента зелената енергия, която Китай произвежда, като обем да е най-голямата в света, то като процент от енергийния микс все още делът е незадоволителен“. 

Последни новини
Още от В развитие