В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как Македония се бори с мръсния въздух

Невена Смилевска, програмен координатор за климата в Еко-свест, В развитие, 10.01.2018

В момента въздухът в Македония може да се види, а когато това се случва, със сигурност нещо не е наред. Това каза Невена Смилевска, програмен координатор за климата в Еко-свест, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Забелязва се подготвеност да се направят промени. Да се подканят гражданите да направят промени в своите навици и начин на живот е крайно непопулярна мярка. Но ние подкрепяме и мерки, които са непопулярни и се опитваме да помогнем както на гражданите, така и на институциите“. 

Тя посочи, че гражданските организации още миналата година са представили пред институциите план за справяне с този проблем, в който се очертават краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки.

„За щастие краткосрочните мерки са приети и се върви към имплементация. Средносрочните и дългосрочните мерки са свързани с пренасочване към по-чисти форми на енергия. Ако тези мерки се приложат, замърсяването на въздуха значително ще намали“.

По думите ѝ всички мерки са насочени към намаляване на емисиите на въглеродния диоксид и намаляване на потреблението на фосилно гориво.

„Смятаме също, че значително бързо трябва да навлязат електрическите превозни средства“.

Последни новини
Още от В развитие