В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Действията на Брюксел срещу Полша – битка между либерализма и националното

Кузман Илиев във В развитие, 09.01.2018

Дебатът около промените в съдебната система на Полша, заради която може да бъде отнeто правото на глас на страната в Съвета на ЕС, е огромен, като всяка страна има своите аргументи. Проблемът обаче трябва да се разглежда в по-широк контекст.

Това посочи в ефира на „В развитие“ с водещ Делян Петришки финансовият анализатор и журналист от Bloomberg TV Bulgaria и Bulgaria ON AIR Кузман Илиев.

Това, смята Илиев, е начин ЕС да „покаже зъби“ на държави като Полша и Унгария, които не се съгласиха да приемат едно от най-важните и дискусионни решение на ЕС – квотната система за прием на бежанци.

Според госта в студиото често пъти политиката на „моторите“ на ЕС като Франция например е двулична – отстояват се собствени интереси като тези по въпроса за социалният дъмпинг, а когато определени държави се обявят против мултикултурния модел, те биват окачествявани като етноцентристи. Тогава като аргумент започва да се използва и бъдещото им финансиране от ЕС.

Ако ЕС иска да оцелее, трябва да бъде формирана толерантност към различните гледни точки по отношение на миграцията, смята още анализаторът.

Между страните от Вишеград, към които вече, малко или много, се присъединява и Австрия, обаче има разлом, който би могъл да бъде използван от Брюксел – отношенията им с Русия.

Последни новини
Още от В развитие