В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Вторият лифт в Банско – сблъсък на мненията За и Против

Георги Харизанов, изп дир. на Института за дясна политика, Петко Ковачев, изп. дир. на Института за зелена политика, В развитие, 08.01.2018

Капацитетът на посетителите в Банско от гледна точка на приходите вече се е запълнил, тоест не може да се каже, че вторият лифт ще има кой знае какъв ефект върху бизнеса в Банско.

Това коментира в ефира на „В развитие“ с водещ Йордан Кирилов изпълнителният директор на Института за зелена политика Петко Ковачев. Гост в студиото бе и изпълнителният директор на Института за дясна политика Георги Харизанов.

По думите на Харизанов целта на вторият лифт не е да се увеличи капацитета на сегашната ски зона, а да се удвои възможността за достъп до нея, да се раздели на две туристопотока.

Дебат се разгоря по отношение на въпроса предвижда ли се изграждане на още ски писти и разширяване на сегашната ски зона. Според Харизанов, въпреки че ски пистите у нас са пренебрежимо малко спрямо площта на планините ни, такива планове категорично няма.

Не така обаче стоят нещата според Ковачев, по думите на който именно това, в комбинация с още застрояване на района, е целта на действията на държавата.

„Бизнесът и горите не трябва да бъдат в сблъсък. Там, където има човешко присъствие, икономическо развитие, проблеми като незаконната сеч например намаляват. Пример за това е Странджа, където има нулево икономическо развитие – там местните хора се изхранват именно от незаконната сеч. Такава беше и ситуацията в Банско преди години“, добави Харизанов.

Последни новини
Още от В развитие