В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ражда ли се призракът на нова рецесия отвъд Атлантика

Кузман Илиев във В развитие, 08.01.2018

Изравняването на кривата на доходността, т.е. намаляването на спреда в доходността между краткосрочните и дългосрочните държавни ценни книжа винаги е било предвестник на евентуална рецесия и резонно притеснява инвеститорите.

Това коментира пред Йордан Кирилов във „В развитие“ ководещият на Boom&Bust Кузман Илиев.

Големият въпрос – ще се стигне ли до нова рецесия?

В исторически план винаги се е стигало до рецесия, щом започне изравняване на кривата на доходността при американските ДЦК. Днес обаче се намираме в една доста неортодоксална ситуация, при която Фед де факто е национализирал тази крива, като действията на регулатора влияят най-вече на късия и край, но, макар не пряко, и на дългия, което оказа огромно влияние на пазара, отчете Илиев, посочвайки че мненията по въпроса са коренно противоположни.

„Реално Фед с контрола си върху лихвените проценти, особено в сферата на краткосрочния дълг, а в последствие и в тази на дългосрочния, доведе до финансовата криза“

В момента, с оглед на грешките на регулатора, пак се върви натам.

Този момент може да бъде отложен чрез още и още наливане на кредит. Това обаче не отменя проблема, а само засилва бъдещият му ефект, който би бил значително по-болезнен заради натрупаните нови и нови проблеми, подчерта Илиев.

 

Последни новини
Още от В развитие