В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Пазарите не оценяват изборите в Италия като рискови

Методи Цанов, икономист, В развитие, 08.01.2018

За Италия е характерно често да сменя своето правителство. От тази гледна точка пазарите не оценяват изборите в Италия през март като много рисково събитие. Това коментира икономистът Методи Цанов в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

По думите му това, което се очаква, според предварителните резултати, е по-скоро да има нови избори. 

„Не се очаква нито една политическа формация да успее да състави правителство и всъщност това пазарите не го смятат за голям риск, тъй като Италия е успявала да преодолее и много по-тежки кризи“.

Икономистът посочи, че заради сравнително високия икономически растеж в цяла Европа и в Италия включително, две от по-големите формации в страната – Северната лига и формацията на Бепе Грило – вече спрели да говорят толкова евроскептично.

„Всъщност вече и двете партии не са за излизане на ЕС. Единствено формацията на Бепе Грило от време на време споменава евентуалното свикване на референдум за напускане на еврозоната, но те доста смекчиха своя евроскептичен тон, което според мен е друга причина пазарите да не гледат толкова рисково на италианските избори“.

Какви са възможните сценарии за съставяне на правителство в Италия?

 

Последни новини
Още от В развитие