В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Вишеградската четворка не е толкова единна, колкото изглежда

Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика, В развитие, 04.01.2018

Вишеградската четворка не е толкова единна, колкото мнозина смятат. Полша и Унгария имат симбиоза в своя скептицизъм спрямо ЕС, но въпросният скептицизъм не се споделя нито от Словакия, нито от Чехия.

Това коментира в минутите след 13:00 във „В развитие“ с Делян Петришки директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

На срещата между Виктор Орбан и новият полски премиер Матеуш Моравецки не присъстваха представители на Чехия и Словакия, но това не попречи на унгарския лидер да говори от името на цяла Централна Европа, отбеляза тя.

Квотният принцип за разпределяне на мигрантите, против който се обявяват Будапеща и Варшава, наистина не работи, но двете страни не предлагат друг вариант, а използват темата, за да атакуват ЕС, добави Чернева.

Според директора на българския офис на Европейския съвет за външна политика темата с имиграцията се използва като „боксова круша“, като биват подминавани важни теми като възможността в следващата бюджетна рамка на ЕС да бъдат намалени средствата за страните, в които има проблеми с върховенството на закона и разделението на властите.

„Вишеградската четворка ще остане шумен фактор, който ще се опитва да блокира действията на ЕС“, отбеляза гостът в студиото.

В разговора бяха обстойно обсъдени редица теми от общоевропейския дневен ред в светлината на започналото вече българско председателство на съвета на ЕС.

 

Последни новини
Още от В развитие