В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Нужна ни е национална селскостопанска стратегия

Ивайло Здравков, управител на ЕНПРОМ, В развитие, 04.01.2017

Всяка една държава-членка на ЕС трябва да има обща стратегия по отношение на селскостопанската си политика. Ние до момента като държава нямаме такава обща стратегия. Това коментира управителят на ЕНПРОМ Ивайло Здравков в ефира на „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Всичко се прави на парче или в последния момент. И от там неминуемо идват и самите проблеми.Няма как когато ти в началото на съответен програмен период да определиш едни приоритети и после да ги промениш няколко пъти в ход на този период. От там става дисбалнс и за бизнеса, и за кандидатите. Ето това нещо може да бъде променено в момента“.

Здравков смята, че трябва да се направи една обща стратегия с определени направления, да се следва тази посока и да не бъде променяна постоянно.

„Не може само правителството или съответното министерство да изработи цялата стратегия. Ако ги няма браншовите организации, които са хората на терен и реално знаят проблемите и какво се случва, няма как да се получат нещата“.

Според него парите трябва да са насочени в реалния бизнес, а не в „измислени, кухи проекти, системи или опити да се заобиколят правилата“, за да може да се достигне до тези средства.

„Това нещо трябва да бъде прекъснато, трябва да се насочат конкретно тези пари към съответния сектор и всичко това да се следи. Защото в момента са получава едно разхищение“, подчерта още управителят на ЕНПРОМ.

„Има примерно 50 мерки, по които може да кандидатства човек, от тях реално 15 са адекватни и атрактивни. Всичко останало някак си не кореспондира с действителността. Когато няма стратегия, се получава точно този дисбаланс. Има някакви мерки, но те сякаш не са правени за нас, а за някоя друга държава“.

 

Последни новини
Още от В развитие