В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Башар Асад би спечелил всякакви избори с мнозинство

доц. Александър Ганчев, преподавател по финанси и анализатор, В развитие, 04.01.2017

Военната кампания на Башар Асад върви успешно и каквито и избори да има, той ще ги спечели с голямо мнозинство - това прави излишни всякакви усилия на международната общност. Така коментира ситуацията в Сирия анализаторът и преподавател по финанси доц. Александър Ганчев в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Йордан Кирилов.

Той посочи, че въпреки обявеното изтегляне от страна на президента Владимир Путин, на практика такова не се е реализирало и руската авиация все още помага на сирийската армия в започналата кампания за прочистване на областта Идлиб.

„Сериозна военна кампания се води там. За седмица и нещо бяха освободени към 30-40 кв.км територии в областта Идлиб, която вероятно е приоритетна в момента“.

По думите му все още е рано да се каже как това ще се отрази на политическите процеси в Сирия, тъй според него за да имаме ясен политически процес, който да маркира това, което ще се случва в следвоенна Сирия, трябва военният конфликт да отиде по-скоро към своя край.

„Това няма да стане преди да бъде освободен Идлиб, преди да бъдат изчистени от джихадисти Източна Гута и района около Дара. Може би по-големият проблем, който предстои след това, е как ще се справи правителството на Башар Асад и сирийското управление с кюрдския въпрос, защото кюрдите владеят 1/3 от територията на Сирия“.

„ЕС не присъства в Сирия, което е голяма грешка на европейската външна политика, тъй като Сирия може да се окаже много ключова за други държави, които да стъпят на региона в Средиземноморието“, посочи анализаторът.

Ганчев смята, че е възможно, ако ЕС продължи да е изолирана от ситуацията в Сирия, да понесе геополитически негативи.

„Европейските лидери трябва да признаят своята грешка с това, че те дълго време подкрепяха бунтовници, които на практика са ислямски терористи, вместо да бъдат най-малкото или неутрални, или да подкрепят легитимното сирийско ръководство. Това означава, че ако продължим с линията на противопоставяне, ще загубим Сирия и като икономически партньор, и в геостратегически план“.

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие