В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Перспективите за излизане на Германия от политическия лабиринт

Доц. Георги Чанков, икономист и международен анализатор, В развитие, 02.01.2018

Ако трябва да се вярва на вестник Bild, който изглежда винаги добре осведомен, макар и малко жълт, то към настоящия момент блокът на Меркел ХДС/ХСС и социалдемократите на Шулц вече едва ли не разпределят министерските кресла в бъдещото правителство. Това вероятно обаче няма да е толкова лесно.

Това посочи в рамките на „В развитие“ с водещ Вероника Денизова икономистът, международен анализатор и преподавател в УНСС доц. Георги Чанков.

Припомняме, че на 7 януари започват преговорите между двете политически сили, които в 7-дневен срок трябва да решат дали да съставят нова широка коалиция.

Докато в лагера на ХДС/ХСС има желание за по-скорошно приключване на политическата криза, то при социалдемократите на преден план излизат „младите лъвчета“, които на оказаха голяма съпротива на предишния конгрес на партията, когато Шулц бе преизбран с голямо мнозинство“, подчерта анализаторът, според който недоброто позициониране на социалдемократите в бъдещото управление може да доведе до сериозен отлив на избиратели.

Съществува и една конспиративна теория, посочи доц. Чанков – основните германски партии да са склонни на протакане на преговорите, за да бъдат намерени инструменти да бъде смачкана Алетрнатива за Германия, която при предсрочни избори би събрала още по-сериозна подкрепа.

Един много важен фактор обаче сочи към скорошното намиране на изход от патовата ситуация – нетърпимостта на германското общество към нестабилността.

Смята се, че когато бъде съставена коалиция, германците ще бъдат толкова благодарни, че неизбежните негативни ефекти за всяка от партиите при взаимните отстъпки ще бъдат сведени до минимум“, акцентира университетският преподавател.


 

Последни новини
Още от В развитие