В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

2017 бе позитивна за БФБ

Иван Такев, изпълнителен директор на Българската фондова борса, В развитие, 02.01.2018

Иван Такев, изпълнителен директор на Българската фондова борса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria. Иван Такев, изпълнителен директор на Българската фондова борса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.

2017 като цяло беше позитивна, особено на фона на негативните 2016 и 2015 – те бяха белязани с изключително ниска ликвидност и липса на кой знае какви събития, като изключим няколко IPO-та . През 2017 поне успяхме да видим някакво пречупване на тренда. Това каза изпълнителният директор на Българската фондова борса (БФБ) Иван Такев в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Броят на сключените сделки нарасна с 40 на сто, изтъргуваните обеми от акции с близо 80 на сто. Това е положително и ни зарежда с някакъв оптимизъм и за 2018“.

Той припомни, че от утре влиза в сила новата Директива за пазарите на финансови инструменти, която е според него най-мащабната реформа като цяло във финансовия сектор, за която никой не е напълно подготвен.

Що се отнася до изминалата година, Такев коментира още:

„За първи път успяхме да седнем на една маса повечето от институциите, които са ангажирани с капиталовия пазар, включително и политици. Това може би е необходимо условие, но не е достатъчно, за да се случат нещата. Има много по-различни фактори, които не са в контрола на нито един от нас – това се макроикономическата обстановка, възприятието на инвеститорите, рисковата им нагласа и т.н“.

„Искаме да направим така че таза платформа наистина да бъде оценена и използвана. Тя всъщност в някаква степен бива използвана, но не от български, за съжаление, инвеститори, нито пък български компании с някакъв бенефициент на инвестиции по линия на платформата“, добави той.

Според него причините за това са много и в голяма степен те са идентифицирани.

„Ние няма да оставим нещата дотук. И последващи проекти ще има в тази връзка – приключването на сделките да бъде улеснено максимално, така че инвеститорите да чувстват комфорта, че все едно приключват в страната, в която се намират, да снабдим с достатъчно адекватен анализ на листваните компании“.

По думите му в по-малките държави като България липсва адекватно покритие от страна на анализатори относно това какво се случва в листнатите дружества.

„А инвеститорите в България ако нямат такъв анализ, ще изпитват много сериозни затруднения да разберат какво точно се случва с една листната компания“.

Идеята има потенциал и това е начин за елиминиране на предпочитанията към собствения пазар, смята изпълнителният директор на БФБ.

„Прекалено сме малки, за да предизвикаме интерес на който и да е сериозен инвеститор, но бидейки част от по-голяма платформа, при това подчинявайки се на едни и същи бизнес правила, ние имаме шанс да бъдем забелязани“.

Каква ще бъде 2018 за българския капиталов пазар? 


 

Последни новини
Още от В развитие