В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще отпадне ли такса Сградна инсталация на топлофикационните дружества

Адв. Димитър Деков, Сдружение за правна помощ на потребителите, във В развитие, 29.12.2017

Начинът, по който функционират в момента топлофикационните дружества в България доведе до това, че те често реализират по-големи приходи от съдебни дела и покриване на разноски по съдебни дела, отколкото от основна дейност. Това каза адв. Димитър Деков, Сдружение за правна помощ на потребителите, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. "Този начин доведе и до още един парадокс, че топлофикационните дружества съдят по-голямата част от своите клиенти ежегодно".

Спорът за такса "Сградна инсталация", която от години предизвиква недоволство сред абонатите на топлофикациите в България се пренесе  на европейско равнище. Европейският съд ще се произнесе дали е допустимо начисляването на тази такса на клиенти, които са се отказали от централно отопление. Той ще се произнесе с тълкувателно решение, след като български районен съд е изпратил запитване как да се прилага правото на ЕС в български условия. Решението идва няколко месеца, след като Върховният касационен съд излезе с тълкувателно решение по казуса, което определи, че таксата е законосъобразна. 

"Тълкувателното решение не призна правото на отделния потребител, а придава правото на потребител на етажната собственост. Това според нас не е в съответствие с правото на ЕС. Ние имаме друго виждане и най-удачно бе това официално запитване до Европейския съд да се отправи в момента, в който ВКС разглеждаше тълкувателното дело. Този момент бе пропуснат, но въпреки това питането от страна на Пловдивския райнен съд вече е факт". 

Много се надяваме Европейският съд да подкрепи нашето разбиране, каза гостът. "Считаме, че дори и такава такса Сградна инсталация да се дължи тя да бъде плащана само от гражданите, които ползват услугите на топлофикациите". 

"Държавата трябва да въведе нови правила, нови регулации, които да защитават правата на потребителите в ЕС и да поставят услугата на нормални, пазарни принципи".

Какви могат да бъдат новите регулации? Ще се спрат ли дела срещу потребители за дължими суми за такса "Сградна инсталация"?

Вижте повече във видеото с целия коментар. 

Последни новини
Още от В развитие