В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Централните банки – бич или спасение

Владимир Сиркаров, пазарен анализатор, В развитие, 22.12.2017

Голямото влияние на политиката на централните банки се показва в промяната в стимулите на икономическите актьори. Това коментира пазарният анализатор Владимир Сиркаров в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

„Големият дот-ком балон беше генериран малко или много от централните банки, а след това те не позволиха този балон, който се спука, да издиша напълно и той просто се понесе към ипотечния сектор. Видяхме там една съвместна политика между централната банка и правителството – буквално една експанзия на ипотечния кредит“.

„Сериозното понижаване на лихвените проценти с идеята да има по-евтин кредит и да може повече хора да си позволят закупуването на жилище, вкарването и на доста регулативни облекчения от Буш-младши, доведе до много фалити и до много хора, които останаха без абсолютно никакво жилище и без никакви спестявания, с много дългове“, обясни Сиркаров.

По думите му така реално се вижда как лихвените проценти и управлението на паричната система буквално може да разруши икономическия фундамент.

„Можеш да увеличиш паричното предлагане с 10-20% за изключително кратко време, но не можеш да увеличиш ресурсите, с които се създават благата“.

Затова според него е толкова важно да се следи по какъв начин се управлява паричната система.

„Когато се теглят много дългове, когато се монетизират от централните банки, според мнозина няма проблем, защото това генерира икономически растеж. Но за съжаление този растеж не е устойчив, той не е базиран на спестявания и на реално производство“.

Анализаторът смята, че всичко това рано или късно води до сериозни проблеми, които не се поемат от акулите от Уол Стрийт, а от тези, които са най-незащитени.

„Именно поради тази причина работата и експанзията на централните банки е в дъното на сериозната поляризация на доходите“.

 

Последни новини
Още от В развитие