В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Кои фактори движеха финансовите пазари през 2017

Димитър Георгиев, ЕЛАНА Трейдинг, В развитие, 22.12.2017

Един от факторите, които движеха пазарите през 2017, бе свързан с несигурността в Северна Корея и абсолютната непредвидимост на техния лидер. Не се изключва евентуален военен конфликт там. Това коментира Димитър Георгиев, ръководител направление „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг, в интервю на Вероника Денизова за предаването „В развитие“.

„Но дори неговото реализиране от гледна точка на финансовите пазари не би било особено голям катаклизъм“.

По думите му окончателната победа над Ислямска държава също оказва влияние за по-голяма степен на сигурност сред пазарните участници.

„По отношение на негативните фактори Брекзит продължава да бъде ежедневна тема, която създава сигурност. В един момент дори ситуацията в Гърция също беше на дневен ред“.

Георгиев допълни, че несигурността и непредвидимостта около политиката на американския президент също стои на дневен ред, но според него колкото и ексцентричен да е Тръмп, всъщност няма големи промени в американската политика.

„Другият негативен фактор е фактът, че вече имаме няколко поредни години на ръст на цените на финансовите активи, което само по себе си създава много добро изкушение сред финансовите анализатори да очакват огромни корекции, сътресения на пазарите, катаклизми“.

Всички тези фактори оказаха своето негативно влияние, но то бе лимитирано и фактът е налице – пазарите са нагоре, посочи Георгиев.

„Очаквам поредна силна година за пазарите и през 2018, макар и доста по-слаба от тази година по отношение на процента на ръстовете. Със сигурност не очаквам 20% ръст отново в САЩ. Твърде е възможно дори през първата половина на година да видим корекция, но като цяло ще видим отново позитивна година за цените на акциите“.

Той добави, че при облигациите нещата не стоят по този начин.

С постепенното нормализиране на лихвените нива е съвсем логично да очакваме и постепенно, плавно понижение на цените на облигациите, смята още той.

„А от гледна точка на икономическото развитие отново годината е много силна и за света, и за САЩ, и за еврозоната, и за България включително, при която е твърде вероятно да видим ръст от над 4% през следващата година“.

Кои бяха горещите активи през 2017? Какво привлече вниманието на инвеститори и анализатори? Какво възпря възхода на БФБ?

 

Последни новини
Още от В развитие