В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Европа има нужда от работната сила на мигрантите

Д-р Любомир Стефанов, политолог, В развитие, 22.12.2017

Европа не е овладяла тероризма, по-скоро е наясно с мерките, които трябва да приложи. Това каза политологът д-р Любомир Стефанов в интервю на Петко Трухчев за предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Няма начин да се справим с терористите единаци, абсолютно неизбежно е. Видяхме какво стана и в централната автогара в Манхатън. Същите неща ще се случат и в Европа. Това е реалността, не може да се правим, че не съществува подобно нещо. Ще има терористи единаци, ще наемат коли, бусове, камиони, ще се опитват да се взривяват тук и там. Коледните базари в цяла Европа със сигурност приличат на военни лагери с всичките въоръжени полицаи, наблюдаващи тези неща“.

Трябва ли да спре миграционният поток?

„Не трябва да се спре, а да се изгради логически разумна рамка, която да наложи ограничаването му. Не може да го спрем“.

Той смята, че Европа има нужда от тези мигранти, тъй като населението ѝ е застаряващо.

„Мигрантите са на доста по-трудоспособна възраст от коренно население в държавите, включително и в България. Не казвам, че така се решават демографските въпроси, но в един момент няма да има кой да работи не само на полето, а няма да има и кой да държи скалпела в операционната зала".

Затова Европа има една политика, която доскоро беше слабо известна – тази на синята карта, посочи той.

По думите му тя е по същество много добра, но насърчава миграция само на квалифицирани специалисти в Европа с техните семейства.

„В България вече имаме такива опити, мисля, че и в Европа навсякъде се правят такива, тъй като наистина застарява населението. Буквално няма кой да работи. Така че при регулиране на миграцията всичко би било наред“.

Как изглеждаше светът през 2017 и какво да очакваме през 2018? 

 

Последни новини
Още от В развитие