В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как Киберскаут обучава децата за рисковете в интернет

Eмануил Георгиев, експерт към Центъра за безопасен Интернет, В развитие, 20.11.2017

Програма „Киберскаут“ е обучителна програма, насочена към деца на 11-12 годишна възраст и е предназначена да ги подготви за рисковете и опасностите във виртуалната среда. Това каза Eмануил Георгиев, Фондация "Приложни изследвания и комуникации" и експерт към Центъра за безопасен Интернет в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Фокусът е е върху безопасността, но покрай това обучителната програма развива в децата различни дигитални и медийни умения – умение за комуникация във виртуална среда и умение за оценка на информация“.

Той посочи, че методиката е изцяло интереактивна.

„Философията на обучението е децата е са активни и да правят нещата, а не да бъдат просто пасивни получатели на информация. През цялото време на двудневното обучение всъщност децата са включени в игрови дейности, с които се развиват тези дигитални умения“.

По думите му идеята на програмата е освен да обучи децата как сами да се предпазват в интернет, също така те да бъдат и обучители на връстници.

„Така че освен пряко обучените 500 ученика, които имаме в рамките на трите години досега, имаме и други 5000 деца, до които е стигнало знание за това как те могат да се предпазят в интернет и да се възползват от възможностите, които дава той“.

Кои са рисковете в интернет пространството? 

Последни новини
Още от В развитие