В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Защо САЩ отмени Неутралността в интернет

Кузман Илиев във В развитие, 19.12.2017

Кузман Илиев, Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев, Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако не се направи крачката към освобождаване на пазара на интернет, статуквото щеше да се запази 10-20-30 години без промяна. Нямаше да забележим възможността пазарът да се развива и в него да има инвестиции. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. "Ако не вярваме на пазара, че той работи в полза на предоставянето на повече и по-качествени услуги, тогава нека се върнем във времето на СССР".

Илиев коментира промяната, гласувана от Федералната комисия за комуникациите на САЩ миналата седмица - да бъде отменен принципът за равнопоставеност на всички, които използват интернет, за да разпространяват и използват съдържание и услуги в мрежата. 

Принципът на равнопоставеност, известен в САЩ като "интернет неутралност" е възприемането на интернет като една комунална услуга, едно общо право, до което всеки трябва да има равен достъп, каза Илиев. "Всяко съдържание трябва да е отворено, скоростта да е еднаква и да няма възможност доставчиците на интернет услуги да могат да си избират на кого да дадат по-добра скорост, кое съдържание да бъде спряно. Идеята е всички да бъдат поставени в условията на една съвършена конкуренция".

"Неутралността в интернет облича в законови норми (след 2015 и действията на Обама и неговата администрация) доста серизона регулация от страна на Федералната комисия по съобщенията, доминирана от Демократите. Сега се размества балансът на силите и Републиканците не са съгласни с това". 

Какви са мотивите за промяната? Ще бъде ли "вкаран повече пазар"? Какво ще се случи след отпадането на "уранвиловката"? Трябва ли държавата да "управлява на ръчна скорост" интернет доставките? Икономическа стока, която е оскъдна ли е интернет или комунална услуга? Кои са плюсовете и минусите на едно такова решение за освобождаване на този пазар? 

Вижте повече във видеото.

Последни новини
Още от В развитие