В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Повече гъвкавост за малките предприятия за млечни продукти

Д-р Стоилко Апостолов във В развитие, 19.12.2017

Нито един малък български производител на млечни продукти не може да търси пазар отвъд съседната област и областта в която работи, заради липса на гъвкавост на хигиенните изисквания, а такава е предвидена в европейското законодателство. Това коментира д-р Стоилко Апостолов, управител Фондация за биологично земеделие "Биоселена", във "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. Апостолов гостува в предаването по повод преведеното вече и на български език "Европейско ръководство за занаятчийско сирене и млечни продукти". 

"Ръководството няма задължителен характер, но бе одобрено от Европейската комисия, главна дирекция "Здравеопазване" и всички страни членки. То може спокойно да бъде използвано от всички български власти, имащи отношение към безопасността на храните. Предназначено е най-вече към малки производители на храни". 

Благодарение на това ръководство, обясни гостът, може да се прилага принципът за гъвкавост по отношение на хигиенните изисквания за различните видове производители на млечни продукти. "Не може да се прилагат едни и същи принципи към предприятие, което преработва 100 хиляди литра мляко на ден и към предприятие, което преработва 100 литра на ден, защото в двата големи хигиенни регламента на ЕС е заложено, че всяка държава би трябвало сама да си изработи критерии на гъвкавост за малките и големите предприятия". 

Вижте повече във видеото. 

Последни новини
Още от В развитие