В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Резкият скок на тока – най-голямото притеснение за бизнеса

Камен Колев, зам.-председател на БСК, В развитие, 18.12.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Може би най-голямото притеснение за бизнеса за следващата 2018 е свързано с тенденцията за повишаване на цените на електроенергията, започнала в средата на тази година.

Това заяви в ефира на „В развитие“ с водещ Вероника Денизова заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев.

Гостуването му в предаването е продиктувано от излязло наскоро прочуване на БСК, проведено сред стотици бизнеси, членуващи в БСК, и изследващо нагласите на предприемачите относно състоянието на бизнес средата у нас през 2017, както и очакванията им за 2018.

Много от доставчиците на ток започват да изпращат анекси по вече сключени договори до компаниите, с които искат повишаване на цената с 10-15-30%.

„Тогава фирмите трябва да избират или да сменят доставчика си, или да приемат тези условия“, посочи Колев.

Подобен рязък скок на цената, добави той, засяга цялата система на бизнес планиране и прави дейностите неконкурентоспособни.

„Нормално е токът да се повишава, наблюдаваме го и в региона, и в световен мащаб, но няма причини за такъв рязък скок като в момента“

Зам.-председателят на БСК адмирира и това, че от началото на 2018 цялата електроенергия ще се търгува на енергийната борса, защото това е начин да се разбере истинската й пазарна цена.

Равносметката за 2017

Като цяло равносметката на бизнеса за 2017 е в духа на „умерен оптимизъм“.

Този умерен оптимизъм се дължи на оживлението в икономическият растеж, което може дори и да надмине предварителните прогнози, както стана през 2016, отчете Колев.

С около 10-11% расте броят на фирмите, които са оптимисти за следващата година, но данните резонно се различават по сектори и региони. Голям е делът на тези, които посочват, че нито са се развили, нито са отбелязали спад – 44%.

Последни новини
Още от В развитие