В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Социална мрежа за добри дела вече е факт в България

Габриела Пресолска, основател на Volontime, В развитие, 15.12.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

World Giving Index сочи, че сред 139 държави, които влизат в статистиката по правене на добро (да помогнеш на непознат, да дариш време, финансови или материални средства), България е на 127 място. Това каза основателят на Volontime Габриела Пресолска в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Това според нея се дължи на три проблема. Първият от тях е индивидуалният потребител, който не е склонен да дари средства за каквото и да било, защото не знае как ще бъдат оползотворени тези средства.

„От друга страна неправителствените организации имат например сайт или страница в най-голямата социална мрежа, но примерно в България обикновено НПО там имат средно само 5 000 последователи, които се интересуват от хубавите каузи на дадено НПО. И всъщност те не са на правилното място, за да достигнат до правилната аудитория. Тази мрежа е за забавление и примерно страници за вицове или смешки имат 300 хил. последователи“.

Тя добави, че на трето място бизнесът прави немалко корпоративно-социална отговорност.

„Но всички тези данни остават в доклад, който е някъде в сайта скрит. Никой няма да тръгне да чете толкова данни или статистика. Не може да бъде докоснат емоционално. И всъщност бизнесът отново не достига до тези потребители, които биха се трогнали от това, че те решават социални или екологични проблеми“.

По думите ѝ 79% от младото поколение би искало да работи за бизнеси с корпоративно-социална отговорност.

„Когато ние стартирахме социалната мрежа за добри дела Volontime. com, идеята беше да дадем решение на този проблем и как да подобрим този процес. Всички хора, които са заинтересовани то тази тема, да могат да се намират лесно и бързо, сами да избират на кого на помогнат, с какво, да получават и обратна връзка от НПО с публикация – къде са усвоени финансовите средства, или материалните дарения, които получават“.

Пресолска смята, че това е нещо, което ще накара отсрещната страна да се почувства стойностна, че добавя стойност към обществото.

„А и с тези примери да се заразят и други хора, които да се включат и да повишат доверието си в този процес“.

Според нея доброто трябва да се показва, за да има последователи и да се изгради общност със сходна ценностна система.

 

 

Последни новини
Още от В развитие