В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Няма да има рязък скок на цените на петрола през 2018

Нийл Аткинсън във В развитие, 15.12.2017

Очевидно е, че съюзът "ОПЕК +" е доста силен в това да балансира пазара и виждаме съответното влияние. Запасите като цяло се понижиха, като директен резултат от съкращенията по добива. През 2018 има различни предизвикателства на пазара. Това каза Нийл Аткинсън, ръководител "Петролна индустрия и пазари" в Международната агенция по енергетика, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"Трудно е да се каже кога ще изчерпи това споразумение своя потенциал. То ще продължи до края на 2018, освен ако страните не решат нещо друго. Очаква се, че годината ще е балансирана откъм добив. Има възможност предлагането да превиши търсенето на петрол. Като цяло работата още не е свършена". 

Със сигурност ОПЕК ще постигне целите си - да сведат цената до петгодишното средно ниво. Дори и да не паднат до края на 2018, това най-вероятно ще се случи до края на 2019. Въпрос на време и резултат.

"Въпреки че няма официални прогнози, Международната енергийна агенция не предвиждаме рязко повишение на цената на петрола през 2018". 

Няма сигнал за значителен спад на търсенето на петрол през идните 10 - 20 години, категоричен бе събеседникът. "Потреблението ще се повиши, но зависи от политиките и стимулирането на електрическите превозни средства. Със сигурност няма да има край на ерата на петрола". 

"При всички реалистични сценарии със сигурност ще има доста търсене на петрол пред следващите две десетилетия, особено в Китай, Индия и развиващите се икономики. Причините са, че петролът все още е с огромен дял в енергийния пазар".

Какво ще се случи с цените ако ОПЕК успее да елиминира излишните запаси? Приключи ли "ерата на петрола" или ще има високи нива на търсене на петрол заради големия дял на петрола в енергийния пазар?

Повече можете да видите във видеото. 

Последни новини
Още от В развитие