В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Кого удари решението на Тръмп за Йерусалим?

Доц. Мариана Малинова във В развитие, 15.12.2017

От гледна точка на процесите в Близкия Изток решението на Доналд Тръмп да обяви Йерусалим за столица на Израел е странно и нелогично. То бе наречено безотговорно по отношение на мирния процес и възможностите за неговото бъдеще. Това каза арабистът доц. Мариана Малинова, Департамент "Средиземноморски и източни изследвания" - НБУ, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. "Коментаторите тълкуват това решение по различен начин, най-вече да удовлетвори някои от своите избиратели и да изпълни предизборни обещания". 

"Реалните последици от едностранното решение на Тръмп да обяви Йерусалим за столица на Израел са ясни. Той дискредитира ролята на САЩ, като бъдещ посредник между двете враждуващи страни".

Благодарение на решението на Тръмп палестинската кауза отново е на дневен ред и отново зад нея се обединяват лидерите в Близкия Изток, каза още доц. Малинова.

"От тук нататък ако има някакво посредничество на САЩ в региона, то би било задкулисно, защото Доналд Тръмп наистина дискредитира традиционната роля на страната си да бъде официален посредник в този процес". 

Какви политики блокира това решение? Успява ли Ердоган да извлече много дивиденти от създадената ситуация? Поставят ли се в слаба позиция арабските държави, склонни да си сътрудничат с Израел?

Повече можете да видите във видеото.

Последни новини
Още от В развитие