В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какво е бъдещето на България и на света

Шести икономически форум на сп. Мениджър

Колко бързо можем да растем, без бизнесът да катастрофира? Как да решим в кратки срокове проблема с липсата на кадри и как да задвижим трудните реформи, за да имаме качествено по-ефективни институции? Отговорите на тези въпроси потърсиха днес експерти и специалисти на Шестия икономически форум на сп. "Мениджър" под надслов "България и светът в развитие - Хората, растежът, институциите, националните цели".

Очакванията са за растеж на икономиката, като това би следвало до доведе до покачване на доходите и на благосъстоянието на хората. Това, обаче, за съжаление не е така. Това каза Светла Костадинова, изп. директор на Института за пазарна икономика, в репортажа на икономическия редактор на Bloomberg TV Bulgaria Таня Харизанова за предаването "В развитие". 

Ще има група от хора, която ще бъде изключена от положителните развития, които предстоят и се очакват. Те нямат необходимите умения да останат на пазара на труда или да се включат. Това може да се промени на първо място чрез индивидуални усилия - всеки човек трябва да осъзнава, че ако уменията му не са търсени на пазара на труда, трябва да бъдат променени или надградени. 

Въпреки високият "данък неефективна съдебна система" и "данък корупция"  българската икономика може да продължи да расте, но "това намалява потенциала на икономиката", коментира от своя страна Владимир Каролев, CFA, управител на "Балканска Консултантска Компания" ООД. "Ние сме расли с високи темпове и при по-висока корупция, но тук въпросът е защо трябва да сме една от най-корумпираните държави в Европа. Отговорът е - не трябва!".

Всички данъци създават вътрешно съпротивление в системата, включително и "данъците" на неефективната съдебна система и корупцията, допълни Ивайло Пенчев, основател и изп. директор на Walltopia. " Късмет е, когато предприемачите имат повече енергия, повече сили от силите на съпротивление, които създават те. Докато това е така, икономиката върви. Въпросът е докога предприемачите ще имат сили". 

"Ще ми се България да стане държавата на предприемачите. Само те създават стойност, само те движат света напред. Представете си, че България стане място, което е много привлекателно за предприемачите и те започнат да прииждат", каза още Пенчев. По думите му, ако това се случи, България ще стане процъфтяваща. 

Къде са пукнатините на българската образователна система и какво трябва да се направи, за да се подобри системата?

 

Последни новини
Още от В развитие