В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Българската литература процъфтява

Велизара Добрева, Асоциация "Българска книга", В развитие, 13.12.2017

През последните години се забелязва процъфтяване на българската литература. Това каза председателят на УС на Асоциация "Българска книга" Велизара Добрева в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки в контекста на Софийския международен панаир на книгата 2017. 

„Има много съвременни български автори, които излизат на пазара, при това с разнообразие в типовете литература – не само художествена, но и научно-популярна и детска. Включително тази година имаше и автори с художествена литература за тийнейджъри. Това е най-предизвикателното, защото тази аудитория е безкомпромисна, ако сгрешиш“.

Тя посочи, че това развитие на българската литература поставя много цели и задачи.

„Трябва вече българската литература много по-осезателно да се извади на международната сцена и на нея да покажем, че съществува тази литература, да покажем нашите автори, да представим издателствата и да завоюваме едни позиции, които други държави вече много успешно завоюват“.

Добрева добави, че за една добра книга играе роля илюстрацията.

„Оказва се, че ние има доста добри илюстратори. Хубаво е те също да бъдат представени на международната сцена“.

Що се отнася до издателския бизнес, тя обясни, че тежките години вече са минали, но има и предизвикателства, въпреки че те според нея са възможност за успех.

„Броят на заглавията на издадените книги нараства, но за съжаление пада т.нар. среден тираж на книга, т.е едно отделно заглавие има по-ограничени бройки“.

Книгата не е просто стока, категорична бе Добрева.

„Тя носи в себе си културна стойност, културен заряд и затова трябва да бъде подпомогната с различна ставка на ДДС. Освен това тази различна ставка води до нещо – повече пари ще бъдат фокусирани в бизнеса, които да се реинвестират както в по-добра книжна продукция, така и във всякакви инициативи за подкрепа на четенето“.

Председателят допълни, че Асоциацията иска също да работи в посока създаване на Закон за книгата.

„Точно защото книгата не е проста стока, а носи културен заряд и културна ценност, този закон може да регламентира много условия, които да защитят книгата в процеса на създаване и дистрибуция“.

 

Последни новини
Още от В развитие