В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Бум на малките пивоварни в ЕС

Ивана Радомирова, Съюз на пивоварите в България , В развитие, 12.12.2017

През последните няколко години сме свидетели на един изключителен бум в откриването на нови малки и микропивоварни във всички страни на ЕС. Това каза изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

По думите ѝ през 2016 пивоварните са били 1100, през 2015 са били 800, а през 2014 – 650.

„Ако погледнем назад във времето за последните 3 години ще видим, че действително това се е превърнало в едно движение. И то не е само от икономическа гледна точка, а е по-скоро за развитие на една нова бирена култура“.

Всички изследвания показват, че това, което потребителите в най-голяма степен харесват в нашата категория, е именно богатото разнообразие на вкусови марки, каза още тя.

„В България в момента функционират 22 големи мултинационални, местни, средни, малки и микропредприятия за производство на бира. През 2016 имаше 5 нови, а само от началото на тази година - още 7, т.е. ние макар и в едни по-скромни мащаби също сме част от този процес“.

Радомирова посочи, че благодарение на откриването на нови пивоварни в страните от ЕС се отчитат 10 хил. повече директно заети в индустрията, което пък генерира повече индиректна работна заетост в страните от ЕС.

„По данни на колегите индеректната и директната работна заетост вече възлизат на 2,3 млн. души, което все пак е действително едно изключително постижение“.

По думите ѝ в България откриването на нови пивоварни не само до голяма степен обогатява категорията, но и показва нещо друго много важно - българинът е предприемчив човек.

 

Последни новини
Още от В развитие