В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Три нови мерки вместо мораториум върху нови лекарства

Д-р Станимир Хасърджиев във В развитие, 11.12.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Този мораториум е показателен за безсилие.  Това каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. "В деня, в който обявяваш акция и се чува, че са констатирани кражби от Здравната каса, говори се за кражби в размер на 80 млн., ти обясняваш, че това било единственият изход и ще даде глътка въздух на Здравната каса. А кой ще даде глътка въздух на тези пациенти".

Не мисля, че са започнали да се разплитат ключови проблеми в българското здравеопазване, но сега започнаха много осезаемо да се виждат ефектите от  тези проблеми. Знаеше се от години, че някой източва Здравната каса и че се правят далавери с парите на данъкоплатеца, но до сега нямаше никой хванат за това. 

Хубаво е, че има разкрития, но дали ще се стигне до разплитане, зависи от това как ще реагират управляващите и прокуратурата, каза още гостът.

"На фона на това, което се случва, властта, вместо да дава някакви дългосрочни решения в полза на цялата система, какво прави - въведе мораториум върху новите лекарства, с които щели да спестят колко - 25 млн. лв. (на фона на 3 млрд. лв. в здравната система). Това не са решения, а действия, които се правят с неясно каква цел и единственото, което се постигна, е да се предизвика силна реакция в обществото". 

Единственото резонно действие бе ветото на президента Радев, който да забави процеса и да се опита да даде възможност за търсене на алтернативни решения, каза още събеседникът. "Това е посоката, в която трябва да се работи, а не да се търси кой-крив-кой-прав. Ние през тази седмица ще предложим поне три неизползвани досега механизма, които могат да направят прилагането на мораториума излишно. Механизми, които, хем да гарантират бюджета на Здравната каса, хем да гарантират лечението на гражданите".

"Това трябва да правят институциите - да търсят решения в полза на гражданите и в ущърб на престъпниците, които си позволяват да крадат, но не и по най-лесното съпротивление - да слагат мораториум. Най-лесно е да ощетиш слабия и болния и след това да твърдиш, че някой е платил на тази майка с пет деца да отиде пред парламента, за да протестира. Цинично е, но така изглежда".

 

Последни новини
Още от В развитие