В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Признаването на Палестина ще реши въпроса за Йерусалим

Здравко Попов, дипломат, В развитие, 11.12.2017

Решението за статута на Йерусалим е свързан с по-големия въпрос за признаването на две държави. Това коментира дипломатът доц. Здравко Попов в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

По думите му това е парадигмата, която е зададена още през 1947 за регулирането на този близкоизточен проблем.

„В крайна сметка когато има само една държава, а другата страна е все още с някакъв неуреден статут, този проблем ще продължава да съществува и ще генерира непрекъснато конфликти, голяма част от които дори и военни“.

Според него трябва наистина бързо да се пристъпи към този въпрос за уреждането на статута на Йерусалим през уреждането на въпроса за двете държави така, както ООН е постановила в началните години.

„Палестинският въпрос е един не просто обикновен, локален проблем, той наистина е глобален въпрос и в него е въвлечена международната общност. Когато стане дума за Палестина, за създаването на държава Палестина и защита на интересите ѝ, всички мюсюлмани по целия свят се обединяват за признаването ѝ“.

Дипломатът смята, че Палестина е ключ към много въпроси в Близкия Изток, дори въпроси, които на пръв поглед сякаш не съзираме, че са взаимосвързани.

Един от мирните начини за разрешаване на този проблем е именно признаването, заключи доц. Попов и припомни, че избягването на възможността да се разгори войната в Косово беше с признаването на Косово.

„Когато много държави признаха Косово, сякаш стана вече трудно да се търси военно решение“.

 

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие