В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Криптовалутата петро ще последва съдбата на боливара

Анета де ла Мар, преподавател по история на Латинска Америка, В развитие, 07.12.2017

Опитът за създаване на виртуална валута във Венецуела може би е ход, който предразполога в момента да се задържи малко обстановката в страната, защото се предполага, че кризата ще стигне до едно дъно и това дъно ще предизвика промяната. Това коментира Анета де ла Мар, преподавател по история на Латинска Америка в университета в Богота, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Може би е ход на самия Мадуро да задържи положението. Но е ясно, че валуата боливар, която официално е на Венецуела, не е приета на международните пазари, все повече е дискредитирана. Валутата петро ще има същата съдба, никой не очаква тя да бъде добре приета“.

Според нея Мадуро търси всякакви ходове, за да отдалечи стигането до това дъно на кризата.

„Един ход е изпълняването на това намерение от толкова много години да има собствена валута и тя да бъде виртуална. Очаква се, че като е виртуална, това ще даде възможности, които няма валутата, използвана в този момент. Но никой не знае какво ще се случи на практика, защото такива валути не са приети като национални“.

По думите ѝ виртуалната валута ще бъде паралелна с боливара и само ще служи за отделянето от системата, в която плащанията трябва да бъдат в долари. 

 

Последни новини
Още от В развитие