В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България ще може да функционира добре в еврозоната

Жолт Дарваш, старши сътрудник в Bruegel, В развитие, 07.12.2017

България трябваше вече да се е присъединила към еврозоната, защото вече 20 години страната поддържа валутен борд, а това е най-силната форма на фиксация на валутния курс. Това коментира Жолт Дарваш, старши сътрудник в Bruegel, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Това означава, че България не печели от независима фискална политика, но в същото време, тъй като е член на ЕС, тя печели от членството си“.

Дарваш смята, че за България е много важно и ще бъде много по-добре, ако се присъедини към еврозоната.

„България вече доказа, че може да функционира добре в еврозоната“.

Според него причината България още да не е член към еврозоната, е че ЕЦБ и други страни от еврозоната не искат България да се присъедини към ЕРМ 2.

„Трябва да има повече желание от страна на настоящите членове на еврозоната да разрешат на България да се присъедини. Ако те позволят тя да се присъедини към ЕРМ 2, две години по-късно България ще може безпроблемно да стане част от еврозоната“.

По думите му ако България не се присъедини към еврозоната, няма да може да се облагодетелства от достоверността на ЕЦБ.

„ЕЦБ е надзорник на банките в еврозоната и тя справя по-добре с тази роля от надзорниците на българските банки. През последните години България имаше сериозни проблеми в банковия сектор. Един по-силен надзорник може да предотврати това“. 

 

Последни новини
Още от В развитие