В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Северна Корея не тревожи инвеститорите

Джеймс Писърно, финансов журналист, Ню Йорк, В развитие, 06.12.2017

Това, което най-много тревожи инвеститорите от глобална гледна точка, е не толкова ядрена война със Северна Корея, а по-скоро икономическите последици от администрацията на Тръмп. Тя създава по-високо геополитическо напрежение, което може да се превърне в икономически въпрос за Азия и части от Япония. Това коментира финансовият журналист Джеймс Писърно от Ню Йорк в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Според него инвеститорите се тревожат не от самата война, а от последиците от всички тези демонстрации на сила, които може да се отразят на икономиките по света и дори тази на САЩ.

„По-голяма част от пазарните реакции са съвсем леки и дори положителни всеки път, когато Северна Корея проведе ядрено изпитание или изстреля балистична ракета. Това ни казва, че пазарите не се тревожат особено от този най-лош възможен сценарий за Северна Корея. Всъщност този сценарий не съществува“.

По думите му няма много смисъл от опити за развиване на стратегия за управление на риска при размяна на ядрени удари.

„Ако има такава ситуация на размяна на удари, най-вероятно ще има разпродажба на пазарите, но после ще има възстановяване“.

Журналистът посочи, че пазарът на акции наистина подкрепя данъчната реформа в САЩ.

„Това е един бичи фактор в последните седмици и изглежда, че предложенето за данъчната реформа ще бъде изпратено в Белия дом и Доналд Тръмп ще го превърне в закон“.

 

Последни новини
Още от В развитие