В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как България да излезе от капана на средните доходи

Проф. Сергей Гуриев, главен икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие, В развитие, 06.12.2017

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Във всички страни ръстовете на икономиката след кризата бяха по-бавни, отколкото преди нея, но конкретно в региона на Източна Европа са още по-слаби. Една от причините за това бе, че страните бяха засегнати значително по-силно, отколкото другите.

Това коментира пред Делян Петришки във „В развитие“ проф. Сергей Гуриев, главен икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Повод за участието му в предаването бе последният доклад на ЕБВР, посочващ, че страните от бившият социалистически блок и Северна Африка се намират в капана на средните доходи, което усложнява задачата за ускорено догонване на развитите икономики и прави по-незадоволително икономическото представяне на региона спрямо аналози на развиващи се икономики в други части на света, като в Азия например.

„България се справя по-добре, отколкото някои нейни съседи, но все пак проблемът е релевантен“, посочи още проф. Гуриев.

По думите му България заедно с другите държави в региона вече е преминала в клуба на страните със средни доходи.

„Когато има движение от ниски към средни доходи има един модел на растеж, базиран на ниската цена на труда, инвестиции в индустрията. Когато средните доходи бъдат достигнати, вече е нужен нов модел, нужни са инвестиции в човешки капитал, развитие на икономика, базирана на знанието, инвестиции в иновации. Нужни са и съвсем различен вид институции“, добави събеседника в предаването.

Това е често срещан проблем, посочи Гуриев, като много страни са влизали в капана на средните доходи.

„Някои от тях успяха да излязат от него, други продължават да стагнират“, добави той.

Последни новини
Още от В развитие