В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще запази ли Финландия фината си външна политика

Проф. Юхана Аунеслума във В развитие, 05.12.2017

Намираме се в ситуация, която е исторически прецедент във Финландия, защото подкрепата към настоящия президент Саули Нийнистьо е изключително висока. Почти 89% от финландците заявяват в проучвания, че биха подкрепили настоящия президент на изборите още на първия тур. Това каза проф. Юхана Аунеслума от Университета в Хелзинки в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

Нийнистьо се радваше на силна подкрепа още преди да бъде избран за президент, каза събеседникът. Той бе говорител на парламента и финансов министър и винаги се е радвал на огромна подкрепа. Той е на политическата сцена от много дълго време. 

"В момента отношенията с Русия са много сложни, а той успя да навигира финландската външна политика много умело, включително и по време на кризата с Украйна и анексирането на Крим. Хората имат доверие на уменията му в международната политика. Хората наистина му вярват". 

Много малко вероятно е да има промяна на външната политика на Финландия, заяви Аунеслума. "Финландия и Швеция имат добри отношения със страните от НАТО. Подкрепата за членство в НАТО на Швеция е по-висока от тази във Финландия. Единствената реална политика, която президентът Нийнистьо е, ако Швеция реши да направи крачка по членството си в НАТО или ако отношенията с Русия се променят към по-лошо. В противен случай президентът ще запази настоящата много предпазлива линия на диалог и дипломация, избягваща всички конфликти". 

Последни новини
Още от В развитие