В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Мултинационалните корпорации все повече ще залязват

Андрю Бишъп, заместник-директор Проучвания в Eurasia Group, В развитие, 04.12.2017

Има две големи тенденции в бъдещето на мултинационалните компании. От една страна ще видим възход на по-малки регионални компании. Ерата на големите, мултинационални компании все още не е приключила, но по-малки компании ще започнат все повече да ги засенчват.

Това коментира пред Делян Петришки във „В развитие“ Андрю Бишъп, заместник-директор „Проучвания“ в Eurasia Group.

„Причината за това е, че грохването на световната търговска архитектура с постигането на повече двустранни отколкото световни, или регионални сделки, наравно с увеличаването на санкционните режими, ще рече, че става все по-трудно за световните компании да действат във всички ширини на света“, допълни Бишъп.

Именно това, смята събеседникът в предаването, ще дава предимство на малки компании, които могат да се съсредоточат в конкретен регион.

„Второто, на което трябва да се обърне внимание, е, че ще видим растящо различие между компании, работещи заедно със своите правителства. От една страна да речем индустриалната политика на ЕС и Китай, в която частният и публичен сектори си сътрудничат тясно. И от друга – страни като САЩ, където частният сектор следва напълно различна от правителството външна политика“, каза още представителят на Eurasia Group.

В разговора бяха засегнати редица други въпроси от международно икономическо естество – явлението Тръмп, възхода на Китай, дисбалансите в световната икономика и много други.


 

Последни новини
Още от В развитие