В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Стойността на биткойна ще се срине практически до нула

Димитър Ганчев във В развитие, 01.12.2017

Няма фундамент, който да стои зад покачването на биткойна. Няма причина, поради която биткойнът да има каквато и да било цена. Това каза Димитър Ганчев от Българско интернет общество в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денозова.

Може би блокчейн има потенциал на базата му да бъде създадена виртуална валута, която да бъде разплащателно средство на бъдещето, но силно се съмнявам, че това ще бъде биткойн, заради високата цена на транзакция и многото време, нужно за осъществяването й, обясни гостът. 

"Когато един актив тръгне да поскъпва експоненциално много хора се опитват да се качат на влака, за да спечелят от този ръст. По този начин надуват балонът допълнително и така привличат още хора. Това е чисто ирационално поведение. Хората следват тренда, надявайки се, че ще извлекат някаква печалба. Този влак със сигурност ще се превърне във влакче на ужасите, но няма как да отгатнем кога - може да стане днес, а може да стане и след 14 години".

Стойността ще стигне практически до нулата, когато започне да пада, защото никой няма никаква причина да притежава биткойн, освен спекулациите, че тя ще поскъпва.

"В момента, в който дългосрочно се види, че няма да поскъпва, а ще поевтинява, всички ще се отърват от този актив. Няма никаква реална причина да го притежавате, освен очакване да поскъпне. Не можете да извършвате разплащания с него, не можете да обявявате цена на стока в биткойни, заради голямата волатилност, не можете да го използвате за натрупване на съкровища, като всяка друга валута. Няма нито една от трите основни характеристики на валута. По същество той е ценна книга. Няма никаква реална стойност". 

Ще се появят ли официални фиатни криптовалути? 

Последни новини
Още от В развитие