В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Дигитална трансформация на българските общини

Мариана Трифонова във В развитие, 01.12.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Общината най-близо до електронно управление през 2017 е Бургас. Тя печели приза за трета поредна година в класацията за онлайн услугите в общините на Института за икономическа политика*. Това каза Мариана Трифонова, Институт за икономическа политика, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

"Втори е сайтът на Столична община (за втора поредна година), като резултатът на София се увеличава благодарение на новия им сайт, който е с много по-голяма функционалност. Много малка е разликата между първо и второ място. Габрово е на трето място, изкачвайки се с 10 места само за една година".

Градът, осъществил най-голям скок в дигиталното си представяне, е Шумен. Той също имат нов сайт и скача над 19 позиции, заставайки на 4-то място, каза гостенката. Тя обаче подчерта, че направата на сайт не е основната причина да се изкачи една община в класацията.  

От година на година общините възприемат все по-сериозно необходимостта да контактуват успешно с гражданите онлайн, изтъкна Трифонова. 

"Забелязва се, че голяма част от общините имат предоставена възможност за електронна деловодна справка, което предоставя голяма възможност и удобство на гражданите. Това, което все още не е развито докрай, е, че няма интегрирана система за финансови разплащания. За момента най-честата практика е да се приемат плащания по банков път. Бихме искали да видим един по-интегриран подход, който позволява на гражданите директно през страницата на сайта да се заплащат задълженията". 

*Институт за икономическа политика представи резултатите от трето годишно изследване на дигиталното присъствие на най-големите общини в България в рамките на проект "Твоята община те очаква онлайн". Фокусът на проекта е развитието на електронното управление в сферата на местната власт в България, а ключовата дейност по него е пилотното прилагане на индекса за електронно управление в 27-те най-големи общини. По този начин се дава многоспектърна представа за състоянието на много елементи от електронното управление на местно ниво в страната. 

Как се представят българските общини спрямо световния тренд на развитие? Как се справят общините със защитата на личните данни? Функционални и удобни ли са сайтовете на общините в България? Какви са пропуските в съдържанието на сайтовете на общините? Обвързани ли са електронните платформи на общините с възможности за справки и електронно плащане на данъци и такси? Как се справят общините в областта на т.нар. гражданско участие?

Последни новини
Още от В развитие