В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще излезе ли Гърция от лабиринта на кризата – не и без структурни реформи

Джордж Фтикас, консултант и адвокат, В развитие, 30.11.2017

В момента Еврогрупата, а и ЕС като цяло, има много по-сериозни проблеми за решаване от този с Гърция като например въпроса за бежанците, Brexit, политическата ситуация в Германия. Гърция беше голяма заплаха за стабилността в Европа през лятото на 2015, когато преговорите по дълга се намираха в мъртва точка и не беше ясно дали новото правителство на Ципрас ще изпълни поетите ангажименти.

Това каза във „В развитие“ с Делян Петришки адвокатът и консултант Джордж Фтикас.

В последствие обаче, посочи Фтикас, Сириза и коалиционните й партньори предприеха изключително сериозни и строги фискални мерки, затягайки финансовата дисциплина.

Може да се каже, че сега ситуацията е много по-добра, отколкото през 2015“, отчете той, 

Гърция имаше два основни проблема – харчеше повече, отколкото изкарваше, и гръцката икономика не беше конкурентноспособна. Първият проблем бе решен, но вторият далеч не, не бяха осъществени нужните структурни реформи“

Няма как гръцката икономика да излезе от дупката, в която е попаднала, без да има структурни реформи на пазара, в определени сектори от него като например фармацията, без да се реформират публичните харчове, без да се постигне по-голяма прозрачност. За това трябват структурни реформи, нов начин на мислене и нов начин на работа, смята събеседникът в предаването.

„Ако не промениш начина, по който работиш, ако няма стратегически реформи, негативните ефекти ще бъдат усетени след 3, 5, 10 години“, категоричен е Фтикас.

Защо 2018 ще е от базисно значение за бъдещето на Гърция?

Последни новини
Още от В развитие