В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

НАТУРА 2000 оставя на сухо българския риболов

Д-р Йордан Господинов във В развитие, 30.11.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Рибарският бранш да участва в плановете за управление на защитените зони по Натура 2000, настояват от консултативния съвет за Черно море. 

НАТУРА 2000 е нещо много хубаво за България и за цяла Европа, защото ще се запазят доста местообитания и видове, които са застрашени от изчезване, както и такива, които са обект на прекомерен улов. За да се осъществи този замисъл, се разчертават и определят зони, което за съжаление е станало без наше участие и тези зони, пак за наше нещастие, на обикновените риболовци покриват традиционните риболовни полета - там, където години наред се е ловила риба са разчертани в момента като зони по НАТУРА 2000. Това коментира д-р Йордан Господинов, генерален секретар на Консултативния съвет за Черно море (КСЧМ), в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

"По-страшното е, че при изготвянето на плановете са включени много забрани, които са стряскащи за рибарите, т.е. доста повърхностно и незадълбочено са описани забраните на риболовни уреди - абсолютно се изключва всякаква рибно-стопанска дейност с тралове, даже са описани и забраните за улов на бели миди, което е разрешено от Закона за рибарството. Но авторите на плана не са се съобразили с това. Тези планове трябваше да бъдат консултирани с реалния бизнес". 

Няма смисъл да внасяме морски видове, които имаме в Черно море, и без това внасяме много видове, които нямаме. В морето има ресурс, който трябва да се изземва контролирано - да има сериозни правила, още да се засили контролът и да не тласкаме сектора към сивата икономика, подчерта събеседникът. 

"Нещата са изпуснати и ако не участват хората по места в правенето на плановете рискуваме отново те да бъдат сътворени само от научни работници, които в годините за съжаление имат много малко изследвания или почти никакви. Ползват литературни данни".

Искаме по-големи проекти, по-голямо финансиране, за да се установи действителното състояние и с кои уреди къде може да се лови, каза още Господинов. "Най-лесно е да се забрани всичко, но как рибарите ще продължат да работят. Тези хора какво ще правят, ако влязат в сила забраните в този вид. Това ще доведе до конфликт с държавата, защото за тези хора това е традиционен поминък, гордост, самочувствие и препитание. Социалният ефект ще бъде много голям".

"Преди 25-30 години България бе известна само със скумрията и цацата, а сега се ловуват 12-13 вида, които имат сериозно стопанско значение".

Последни новини
Още от В развитие