В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Турската банкова система е изправена пред крах

Халил Гюрханлъ, изследовател в Хелзинкския университет, В развитие, 28.11.2017

Икономическата несигурност в Турция, спадът на държавните облигации, отслабването на лирата, се дължат донякъде на затягането на политиката на Федералния резерв. Но има и един друг очевиден проблем, който ще видите, отваряйки който и да е турски сайт или вестник.

Това каза в ефира на „В развитие“ с Делян Петришки изследователят в Хелзинския университет Халил Гюрханлъ.

„Този проблем е свързан с едно дело в Ню Йорк - „Зараб и Халкбанк срещу САЩ“. Става дума за мащабна схема за търговия на петрол за злато, която е продължавала в продължение на години. Зараб е турско-иранският бизнесмен, който е в центъра на тези събития и надеждни източници твърдят, че той е станал свидетел по делото, като е сключил сделка. На пазарите в Турция и сред турските инвеститори има огромно усещане за паника, че в средносрочен план ще има някакви последствия за турските банки, като държавната Халкбанк ще бъде първата", добави той. 

„Ако нещата продължат да се развиват по същия начин, банките може да бъдат поставени под наблюдение, могат да бъдат наказани или да им бъде забранен достъпа до международните пазари. И турската икономика, която и без това е крехка, може да пострада много сериозно от откритата битка с федералната система в САЩ"

„Тези фактори също намаляват желанието на международните инвеститори да дойдат в Турция, дори и по-склонните да поемат рискове. Скорошните правни промени, свързани със ситуацията, позволиха на всяка една банка просто да смени името и търговската си марка и да се завърне на пазара. Хората в Турция спекулират, че това може да е подготовка за бъдещето, когато тези банки неизбежно ще бъдат ударени от международно ембарго или други мерки", посочи още събеседникът в предаването. 

Последни новини
Още от В развитие