В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

По-лесен достъп до криптосвета чрез биткойн борса в България

Иван Петков и Крум Чешмеджиев във В развитие, 28.11.2017

Благодарение на информацията за биткойн и тенденциите, които могат да бъдат проследени, решихме да се впуснем в тази сфера. Тепърва предстои развитието й. Ние сме една малка част от света, но можем да се възползваме наравно с всички останали от предимствата на тази търговия, защото тя е достъпна за абсолютно всеки. Това каза Иван Петков, съосновател на BitcoinBorsa.bg, в пряко включване от Лондон в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

BitcoinBorsa.bg е първата българска борса за търговия на биткойтн, която според създателите им се доближава в най-голяма степен до принципите на биткойн идеологията. 

"Нашата цел е да улесняваме хората и все повече хора да имат достъп до криптосвета. До сега, ако някой иска да бъде инвеститор, той трябва да разполага с нужния капитал и средства. В момента, дори и с 5 -10 лева можеш да станеш инвеститор. Да, сумата може да е малка, но ти си инвеститор. Както смартфоните, интернет и всички технологии навлизат в нашето ежедневие все повече, така и тази разплащателна система ще навлезе в живота на хората, било то след няколко години или по-скоро. Така или иначе всеки ще има нужда от това. То става като въздуха. Бездруго банките сами поведоха курса към дигитализация на фиатните валути. Просто ние спомагаме този процес от фиатни към криптовалути да става по-лесно и бързо". 

На въпроса рано или късно се впускат в това начинание Крум Чешмеджиев, съосновател на BitcoinBorsa.bg и главен програмист, който също гостува на предаването чрез пряко включване от Русе, отговори: "За нас по-скоро е късно, защото бихме могли да го направим по-рано, но нямахме достатъчно добра организация. От друга страна може би е рано, защото следейки тенденциите на настроенията на хората в България, поне на мен ми се струва, че хората не са свикнали с този начин на търговия. Не са свикнали, че могат да излязат сами на пазара, да определят сами цената на една стока и да извлекат полза от това". 

Към момента според законодателството на Българя няма строги регулаторни рамки, които трябва да се спазват за борсите за криптовалути, каза още Петков. "Все още няма определение за това какво точно е биткойна - валута или актив. Тепърва ще има регулации. Ще появяват законови норми. Каквото трябва ще се види. Това, което показва опитът при развитите държави е, че не се опитват да налагат каквито и да било ограничения. Например в Япония режимът се облекчава. Там биткойнът е приет официално като разплащателна единица. Към днешна дата Япония държи над 50% от търговията с биткойн".

Какви са комисионните на новата BitcoinBorsa? Има ли възможност да бъдат атакувани портфейлите при борсовата търговия? Колко до момента са активните акаунти в платформата?

Последни новини
Още от В развитие