В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

80% от замърсяването с фини прахови частици заради битовото отопление

Нона Караджова, бивш министър на околната среда, В развитие, 27.11.2017

80% от замърсяването с фини прахови частици произхожда от битовото горене на дърва и въглища. Това каза бившият министър на околната среда и водите Нона Караджова в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

По думите ѝ замърсяването с фини прахови частици има ясно изразен сезонен характер – повече от 7 пъти са превишенията през зимния сезон спрямо летния, което потвърждава, че основният проблем е остарелият начин на отопление.

Караджова посочи, че мерките, които могат да се предприемат за повишаване на качеството на въздуха са краткосрочни и дългосрочни.

„Дългосрочните водят до устойчив резултат през годините, а с краткосрочните мерки се постигат концентрации, които са на границата на нормата“.

Тя обясни, че краткосрочните мерки включват по-често миене на улиците през лятото, а през зимата - режим на движение на автомобилите в градовете в определени дни, когато се очаква замърсяване заради метеорологичната обстановка.

Караджова даде пример с град Краков в Полша, който с мащабна кампания е успял да постигне резултати в тази насока, като за целта е използвал средства от европейска програма.

„ОП „Околна среда“ през следващата година ще покани общините с проблеми да реализират такива проекти. А Столична община е пионер в тази връзка и за момента е реализирала един такъв проект и подготвя два нови проекта, свързани с отоплителните уреди на гражданите“.

Бившият министър подчерта и важността на личния принос на всеки един гражданин.

 

Последни новини
Още от В развитие