В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Българската библиотека в процес на дигитализиране

Събина Анева, изпълнителен директор на Фондация "НАБИС", В развитие, 24.11.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Вече 8 години българските студенти и учени използват информационна инфраструктура на световно ниво, която им позволява с едно търсене онлайн да откриват библиографски данни за книги, статии и периодика в академични библиотеки из цялата страна. Системата предоставя и много онлайн материали, включително средновековни ръкописи, възрожденски книги, стари фотографии и пълнотекстови документи. Става дума за своден каталог НАБИС – каталогът на големите библиотеки в България.

До момента съществуват около 300 хил. файла, които са дигитализирани и описани. Това каза изпълнителният директор на Фондация НАБИС (Национална академична библиотечно-информационна система ) Събина Анева в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„От СУ има уникални ръчно написани лекции на учени като Стоян Аргиров и Боян Пенев. В библиотеката на БАН пък са дигитализирани вестници като „Мир“ , което е един наистина неизчерпаем извор за историята на България“.

Тя посочи, че се предвижда дигитализирането на цялата възрожденска книжнина, тъй като в старите библиотеки все още недигитализирани документи.

„От новите университети, например АУБГ, подготвят видеоматериали, които да показват учебната дейност в университетите. А в НБУ е дигитализирана уникалната колекция на Вера Мутафчиева. Дигитализирани са също уникални речници“.

Що се отнася до финансирането, Анева обясни, че до този момент всичко се финансира от библиотеките от една страна, а от друга – от Фондация "НАБИС".

„Ние предлагаме хардуера, сървърите, върху които са положени софтеурите, начин на търсещите системи, начина, по който те се визуализират в интернет пространството. Също така финансираме самите разработки на софтуера, като постоянно се съобразяваме с новите изисквания на читателите“.

Последни новини
Още от В развитие