В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Държавата все повече се ангажира с българските училища в чужбина

Доц. Боян Кулов, почетен член на Асоциацията на българските училища в чужбина, В развитие, 23.11.2017

В чужбина има около 350 български училища, някои от тях са към църкви и посолствата, но повечето са самоорганизирани, като техния брой нараства през последните години.

Тези цифри посочи в студиото на „В развитие“ с водещ Вероника Денизова почетният член на Асоциацията на българските училища в чужбина доц. Боян Кулов.

Въпреки положителната тенденция за увеличаване на броя на подобни учебни заведения, около 100 000 деца още не са обхванати от тях, отбеляза той.

Докато в миналото българските училища в чужбина са намали почти никаква връзка с държавата и Министерството на образованието, то сега около 200 от тях получават някакъв вид помощ от страна на държавата благодарение на програми като тази, наречена „Роден език и култура зад граница“, стартирала през 2011.

„Сега тази връзка, благодарение и на Асоциацията на българските училища в чужбина, е по-топла от всякога“, коментира гостът в предаването

Съществуват и доста проблеми, като например този, че по закон за български училища в чужбина се считат само държавните такива, които са „цели“ 2 на брой, а останалите се разглеждат като НПО-та, квалифицират се като „неделни училища“.

В разговора обстойно бяха обсъдени и образователните програми, както и предизвикателствата пред българските учебни заведения зад граница. Засегнат подробно бе и темата за станалото отскоро възможно получаване на сертификат за владеене на български език от страна на българчетата, учещи в чужбина, който би могъл да послужи като предимство при евентуалното им връщане в България.

Последни новини
Още от В развитие