В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Имат ли тъмна страна новите правила на ЕК за онлайн търговия

Петър Ванчев, председател БАЕТ, В развитие, 22.11.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Новият регламент и неговата цел са съобразени изцяло с немския потребител. Това каза председателят на Българската асоциация за електронна търговия (БАЕТ) Петър Ванчев в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Той обясни, че потребителите в развитите европейски държави страдат при пазаруване от нелоялни търговци, особено от Източна Европа.

Има множество малки и силно незаконосъобразни търговци, които на местно ниво вече са се изчерпали като инструментариум за злоупотреби на пазара и много често се ориентират към трансгранични сделки в богатите европейски държави – Франция, Германия, Италия и т.н, допълни още той.

„В един момент немските правоприлагащи органи се сблъскват с множество пречки да установят някой гъвкав и бърз онлайн търговец в България например, който злоупотребява с доверието на немските потребители“.

По думите му това автоматично означава, че потребителите остават незащитени, защото тези търговци много лесно променят материално отговорните лица, фирмите, които оперират, и е изключително трудно те да бъдат спрени.

„По тази причина за по-добра защита се налага точно това – изграждане на по-добри взаимовръзки между правоприлагащите органи в отделните държави, за да може да бъде по едни или друг начин скъсена дистанцията между потребител, търговец и правоприлагащ орган, така че в един момент защитата да бъде на по-високо ниво“.

Според него причината тези правила да не бъдат приети по-рано е, че с тях се дава възможност на правоприлагащите органи в дадената държава да видоизменят или блокират информация от даден сайт.

„А проблемът в цялото това нещо е, че всяка една онлайн медия също е търговец по смисъла на закона. Тя продава абонамент, реклама, по един или друг начин обслужва някакви клиенти - нейните читатели. Това поставя под риск като цяло свободата на словото и е безпрецедентен акт на този етап в световното право“.

Кои търговци ще бъдат най-засегнати от тези правила? 

 

Последни новини
Още от В развитие