В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Перспективи пред инвестиционните фондове в България

Красимира Паунина във В развитие, 21.11.2017

Тази година, поне до момента, се очертава като доста положителна като цяло за фондовата индустрия и за това можем да съдим и по данните, които се публикуват от различните асоциации. Активите нарастват и то не само чрез нетните инвестиции, но и чрез доходността, която се реализира от продуктите. Много български фондове в момента са с положителни резултати. Това каза Красимира Паунина, портфолио мениджър в Select Asset Management, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"Притокът на нови средства към нашата индустрия върви с по-бавен темп, отколкото би ни се искало, но в тази среда, в която се намираме - на ниски лихви по депозитите, при положение, че хората нямат много други алтернативи за инвестиции, те започват постепенно, малко по малко да поглеждат и към нашия сегмент". 

Средствата, които са на разположение на банките от физически лица, към миналия месец са приблизително 40 млрд. лв., а активите на фондовете, които са регистрирани в Българската асоциация на управляващите дружества са приблизително 1,2 млрд. лв., каза събеседничката. "Би било много трудно тези пари да бъдат привлечени към фондовете от асоциацията, освен ако не се разчита основно на големи институционални клиенти. За да може да бъде запознато населението с  ползите от инвестирането в договорни фондове, ще трябва да се разчита повече на информираност сред населението, отколкото на частични рекламни кампании, които могат да бъдат направени".

Кога инвестициите на фондовите пазари ще станат привлекателни за дребния инвеститор и ще спечелят доверието му? Има ли позитивни примери, които могат да върнат доверието и кои са те?

Последни новини
Още от В развитие