В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Неизвестните около политическото бъдеще на Германия

Даниел Стефанов, координатор на ЕСВП София, В развитие 20.11.2017

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Провалените коалиционни преговори всъщност не бяха истински, те предшестваха същинските – бяха проучвателни. Но техният провал вероятно показва, че едно бъдещо управление между трите партии щеше да бъде наистина трудно. Това коментира координаторът на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП)– София Даниел Стефанов в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„От друга страна трябва да си даваме сметка, че Германия има доста сериозно развита коалиционна култура. Така че коалиционните правителства са нещо съвсем нормално и в някакъв смисъл са очакван резултат от избирателната система“. 

По думите му много от партиите са влезли в преговорите с големи страхове.

„От една страна това са страховете на Свободните демократи, които трябва да припомним, че изкараха последния мандат извън парламента. Така че за тях имаше голям риск, ако влязат в управлението да получат същия тип износване, което получиха, и преди тяхното одобрение рязко да спадне. Същото може да се каже и за Зелените“.

Уточненията между двете партии в съюза - ХДС и ХСС не бяха отлични. Така че всеки един от тези играчи влезе със страхове, с големи нужди да докаже нещо на собствения си електорат, поясни Стефанов.

„Това често се получава в коалиции, в които има малък и голям партньор – малкият партньор понася негативите на управлението. И това е лесно разбираемо, защото големият е в позицията да налага своите политики, докато малкият губи своята идентичност, докато не успява да предложи нищо от това, което е искал по време на избори“.

Кои са трите опции за управление на Германия? Как случващото се във Федералната република ще се отрази на председателството на България?

 

Последни новини
Още от В развитие