В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Мебелният бранш носи около 7-8% от износа на България

Васил Живков във В развитие, 20.11.2017

Образователната система получи много съществени удари и преживя много недалновидни решения, което доведе до проблеми с кадрите в България. Това каза Васил Живков от Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

"Едно от недалновидните решения бяха делегираните бюджети, което доведе до това девет от десет училища да станат езикови гимназии. Първо - не даваме професия на нашите деца и второ - да знаят езици, за да се реализират в друга държава. Езикови гимназии винаги е имало и трябва да има. Ние не сме против изучаването на чужди езици. Напротив - ние искаме нашите служители да знаят чужди езици, но не това да бъде цел номер едно, а децата да имат реална професия, с която да могат да си изкарват хляба, а така и ще помагат на родната индустрия". 

Смята се, че мебелната индустрия е непривлекателна, но това е една стара представа. В нашите предприятия вече има много добри условия на труд, защото мебелната промишленост вече преживя индустриална революция. 

"Индустрията успя да се върне на предкризисните нива. Ние винаги вървим веднага след строителния бранш. Но тук има още няколко аспекта. През последните три-четири години в нашия бранш се случи сериозно развитие на технологиите. Това даде възможност на бранша да стане много конкурентен".

Едната страна на нашия бизнес е вътрешния пазар, каза още гостът. "На вътрешния пазар има увеличение на потреблението, особено през 2017".  

"Но нашите фирми са много конкурентни като износители. Мебелният бранш носи около 7-8% от износа на България". 

В мебелната и дървообработващата индустрия в момента работят около 50 хиляди души, каза още събеседникът. 

Има ли риск да се работи за създаване на кадри за професии, които бъдещето ще изтрие? Защо не може да бъде създаден регистър на компаниите в дървообработващата и мебелна промишленост, които работят "на светло"? На кои пазари се продават българските мебели? 

Последни новини
Още от В развитие