В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

БВП на България нараства с 3,9% годишно и други акценти от седмицата

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 20.11.2017

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Според сезонно изгладените експресни оценки на Националния статистически институт през третото тримесечие на тази година брутният вътрешен продукт (БВП) на България нараства с 3,9% на годишна база. Това коментира главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки. 

„Данните потвърждават прогнозите на Министерството на финансите, което изчисли, че годишният ръст на БВП на България през 2017 ще бъде между 3,9% и 4%“.

По думите му през третото тримесечие на тази година спрямо второто тримесечие по сезонно изгладени данни БВП се увеличава с 0,9%.

"През седмицата на аукцион за преотваряне на емисия четиригодишни държавни ценни книжа, с падеж 22 февруари 2021 година, за първи път беше постигната отрицателна среднопретеглена годишна доходност, която възлезе на-0,19%“.

Той посочи, че съвкупният обем на пласираните книжа е 30 млн. лева, а общият размер на подадените поръчки е достигнала 63,38 млн. лева, което съответства на коефициент на покритие от 2,11.

„Междувременно депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси приеха на второ четене промените в Закона за ДДС, с които на практика се правят и корекциите за догодина и в останалите данъчни нормативи“.

Попов обясни, че таванът за плащанията в брой остава 10 хил. лв., както е и в момента.

Против понижаването на прага за кешовите разплащания гласуваха 11 депутати, 8 бяха „за“, поясни още той.

Кои са акцентите от чужбина?

 

 

Последни новини
Още от В развитие